HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Colorectalis (vastagbél-és végbél) sebészet

Osztályunkon nagy számban látunk el vastag-és végbél daganatos betegeket. Magyarországon a halálozások tekintetében a férfiaknál a 2., nőknél a 3. leggyakorobb halálok. Utóbbi évtizedekben mindenhol a világon a fiatalkori colorectalis daganatos betegek száma növekedett, míg az idősebb korosztályban, köszönhetően az elterjedt colorectalis szűrővizsgálatoknak, a számuk csökken. Magyarországon 2018-ban indult az országos colorectalis szűrőprogram az 50-70 éves korcsoportban, de a fiatalkori colorectalis daganatok előretörése miatt megfontolandó lehet a szűrések kiterjesztése a fiatalabb korosztályokra is.

A vastagbél polyp-adenoma-carcinoma szekvencia

A vastagbél daganatainak kialakulása egy több lépcsős folyamat, mely során az ép nyálkahártya területén adenoma, majd ezt követően in situ carcinoma, végül pedig adenocarcinoma, azaz a vastagbél rosszindulatú daganata, alakul ki. Ennek a folyamatnak léteznek sporadikus és családi halmozódást mutató formái is, ezért azoknál a betegeknél, akiknek a családjában gyakori a daganat megjelenése, vagy betegnél fiatal életkorban igazolódik a vastagbél daganat, fokozott szűrés és genetikai háttérvizsgálatok válhatnak szükségessé a beteg és családja körében.

Kezdeti panaszok

A panaszok gyakran bizonytalanok, lassan alakulnak ki és nehezen észlelhetőek:
leggyakrabban puffadás, széklethabitus változás. A bizonytalan hasi fájdalmak mellett kialakuló rossz közérzet, émelygés és véres széklet, következményes vérszegénység megjelenése segítheti a diagnózist.

Előrehaladott tumorok esetében gyakran már a szövődmények megjelenését követően észleljük a daganatot. A leggyakoribb szövődmények a vérzés, a bélelzáródás és a daganatos terület átfúródása. A vastagbél jobb felének tömeges, gyakran jelentős méretű tumorai ritkán okoznak széklettovábbítási zavart, ugyanakkor ezek a karfiolszerűen burjánzó, törékeny szerkezetű tumorok gyakran véreznek. Nem ritka, hogy a beteg vérszegénység (anaemia) miatt kerül kivizsgálásra, és így észlelik jobb vastagbél fél tumorát. A vastagbél bal felében – elsősorban a sigmabélen– gyakoriak a kisebb, szűkítő tumorok, melyek fokozódó passage-zavart okoznak és a vastagbél elzáródás/ileus leggyakoribb okai. Végbél daganatok esetén a leggyakoribb korai tünet véres széklet – haematochesia. Igazolt aranyeresség esetén is el kell végezni a rectális digitalis vizsgálat mellett az ano/rectoscopiát is. A további kivizsgálás elengedhetetlen része a bódításban/narcosisban végzett colonoscopia (vastagbéltükrözés), hasi UH vizsgálat, hasi CT vizsgálat, ill. laboratóriumi vizsgálatok (általános labor és tumormarkerek).

 

Kezelés

A vastagbél daganatai esetén attól függően, hogy mely szakaszát érinti a vastagbélnek és milyen kiterjedtek, áttétet adnak-e, többféle kezelési stratégiája van. Ezeknek a kezelési stratégiák szinte mindegyikének része valamilyen műtéti beavatkozás, vagy beavatkozások. 


Műtéteket befolyásoló tényezők: beteg kora, általános állapota, egyéb ismert és kezelt, vagy kezeletlen belgyógyászati betegségei, tápláltsági állapot, illetve a daganat helye, kiterjedtsége, a nyirokcsomók és a távoli áttétek megléte, vagy hiánya.

Osztályunkon érvényesül a prehabilitációs szemlélet, ennek során a daganatos betegek kockázati tényezőit, tápláltsági állapotát felmérjük, szükség szerint indokolt lehet a tápláltsági szint emelése tápszerek segítségével, ill. az izomtömeg fejlesztése célzott gyakorlatokkal, tornával. Minden esetben dietetikus és gyógytornász áll a betegek rendelkezésére. Cél a beteg általános, és tápláltsági szintjének a lehető legmagasabb szintre való emelése, ezzel a műtéti kockázat, megterhelés csökkentése.

Nemcsak a belgyógyászati, tápláltsági állapot, de a műtéti teher is befolyásolható. Az ismert hasi metszéssel végezett műtétek mellett, már létezik egy másik módszer is, mely során a daganatos bélszakaszt és a szükséges nyirokcsomó mennyiséget-az epeműtétek esetében már jól ismert- laparoszkópos módon távolítjuk el. Ennek a módszernek az előnye
a sokkal kisebb megterhelés, és gyorsabb a műtét utáni felépülés. A laparoszkópos módszer jelentős technikai hátteret és képzettséget igényel. A daganatos túlélés szempontjából a nyitott vagy laparoszkópos technika nem jelent különbséget, de a korai műtét utáni szak előnyösebb a laparoszkópián átesett beteg számára. Az idős, több társbetegséggel is rendelkező betegeknél, amennyiben kontraindikáció nem merül fel, előnyösebb a laparoszkópos technika. További előny lehet a beteg szempontjából, hogy a műtét során a has teljes egésze átvizsgálható, és a videokamera nagyítási képessége miatt apró anatómiai képletek, részletek, például végbélműtéteknél a kismedence képletei is jobban látótérbe hozhatóak.

A műtét

Osztályunkon a vastagbél-és végbéldaganatos betegeink közel 70%-át már laparoszkópos technikával operáljuk. A laparoszkópos műtét előnyei:

1. kisebb műtéti sebek-jobb kozmetikai eredmény
2. kisebb műtét utáni fájdalom
3. a bélműködés gyorsabb helyre állása
4. rövidebb kórházi tartózkodás
5. rövidebb gyógyulási idő
6. a sebszövődmények kisebb száma.

Laparoszkópos műtétek általános indikációi:
Minden olyan betegnél, aki részletes kivizsgáláson esett át, és a betegsége alapján laparoszkópia végezhető ismernie kell a lehetőséget az ilyen jellegű műtéti megoldásra.

Laparoszkópos műtétek általános kontraindikációi:
A szív és a tüdő súlyos betegségei, ezekben az esetekben szív UH, terheléses EKG és légzés funkciós vizsgálat, kardiológus és pulmonológus szakvélemény segít a döntésben.
Korábban végezett hasüregi műtétek (relativ ellenjavallat)

Minden beteg a tervezett műtét előtt át kell hogy essen egy altatóorvosi szakvizsgálatot, ahol felmérik a műtéti kockázatot, kiértékelik a kivizsgálás során kapott leleteket, amennyiben szükséges, újabb vizsgálatokat rendelnek el. Vastag-és végbéldaganatos betegek műtétei mindig általános altatásban (narcosisban) történnek.

A vastagbél előkészítése műtétre: jobb colonféltumoros betegeink már nem részesülnek preoperatív mechanicus béltisztításban, míg a bal colontumoros, illetve végbéltumoros betegeinket továbbra is előkészítjük per os hashajtással (pl. Endogol, Picoprep)

A vastagbél daganat műtétei esetén a cél a daganatos bélszakasz és a hozzá tartozó nyirokcsomók eltávolítása, és az ép bélvégek egyesítése. Attól függően, hogy a daganat melyik területén helyezkedik el a vastagbélnek, különböző műtéti típusokat kell végeznünk.

A vastagbél daganatainak műtéti stratégiája két részre osztható: Egyikbe a vastagbél (colon) daganatok miatti beavatkozások sorolhatóak, melyek esetében a műtéti megoldás az elsődleges, és a másikra, a végbél (rectum) daganataira, amelyek esetében a daganat kiterjedtségétől függően az elsődleges a műtéti megoldás, vagy egy úgynevezett kombinált sugár- és kemoterápiás kezelést követőn javasolt a műtét elvégzése.

A vastagbél jobb felének daganatai gyakran csak szűrővizsgálatok során kerülnek felismerésre, tünetei lehetnek sápadtság, vérszegénység, vérszékelés, étvágytalanság, húsundor, tapintható rezisztencia a jobb hasfélben. A vastagbél bal felének daganataira sokszor fogyás, véres székürítés, frissen megjelent székrekedéses panaszok, lágyéksérvek megjelenése hívják fel a figyelmet.

Amennyiben szükséges, osztályunkon lehetőség van intraoperatív colonoscopiára és UH-ra is.

Műtéti típusok

A coecum (vakbél) daganatainak műtéte: Ezekben a daganat fajtákban a vastagbél jobb felének eltávolítása szükséges (jobb oldali hemicolectomia), mert így válik eltávolíthatóvá a hozzá tartózó nyirokcsomó rendszer is.

A felszálló vastagbél daganatai: Ilyenkor is a jobb vastagbél szakasz eltávolítása szükséges, de a haránt vastagbél felének eltávolításával együtt, mert a hozzá tartozó nyirokrendszer kiterjedtebb lehet.

A haránt vastagbél daganatai: Lehetséges csupán az érintett vastagbél szakasz eltávolítása (szegment resectio), de szükséges lehet a jobb, vagy bal vastagbél területének kiterjesztett eltávolítása is a daganat pontos elhelyezkedésétől és megnagyobbodott, esetleg áttétes nyirokcsomók kiterjedésétől függően.

A leszálló vastagbél daganatai: A vastagbél bal felének eltávolítása (bal hemicolectomia) mellett akár szükséges lehet a lép kivétele is akár műtét technikai nehézség, akár daganatos ráterjedtség miatt is.

A felsorolt műtéti típusoknál az anasztomózis (bélvégek: vékonybél-vastagbél, vastagbél-vastagbél) kézi varratsorral készül.


A szigmabél daganatai: A daganatos bélszakasz biztonsági zónákkal történő együttes eltávolításán kívül szükség lehet a szigmabél és a végbél felső szakaszának eltávolítására is. Ezeknek a műtéteknek egy részéhez szükségessé válhat varrógépek használata is. Ezen szakaszon elhelyezkedő daganatok esetén tehát,- függően a daganat helyzetétől-, sokszor csak a műtét alatt dönthető el a helyes műtéti módszer.

A végbél daganatai: A daganat elhelyezkedésétől függően végbél záróizom megtartó(anterior resectios műtét, Dixon műtét), vagy a záróizomzatot is eltávolító műtétet végzünk (abdominoperinealis rectum exstirpatio, Miles, vagy Lloyd-Davis). Ez a daganat helyzetétől, a kiterjedésétől és a műtét előtt végzett sugár-, és kemoterápiát követő választól kell függővé tenni. Ezek során a műtétek során szinte minden esetben jól használhatóak a modern sebészeti vérzéscsillapító eszközök, vágóeszközök és a vágó-varró gépek. A daganat pontos elhelyezkedésének, kiterjedtségének pontos műtét előtti felmérése elengedhetetlen, ugyanis ennek a szakasznak a műtétei során a leginkább várható műtét alatti technikai nehézség, műtét utáni szövődmény, varratelégtelenség. Ezen műtétek egy részénél szükségessé válhat a vékonybél, vagy vastagbél ideiglenes kivezetése (sztómaképzés), még abban az esetben is, ha a műtét sikeres, tehát a daganat eltávolításra került. A végbél daganatainak egy részénél a daganat csak a záróizomzattal együtt távolítható el, ilyen esetekben a végleges bélkivezetés (anus prae) válhat szükségessé.

Osztályunkon a sztómaképzésen átesett betegeinket, és szükség szerint hozzátartozóikat, minden esetben képzett stomaterápiás szakasszisztensek tanítják meg a sztóma kezelésére és a kórházi elbocsájtás utáni időszakban biztosítják a betegek részére a sztómaterápiás eszközök folyamatos ellátását, illetve kontrollvizsgálatok során is készséggel segítenek a sztómakezeléssel kapcsolatban felmerült kérdésekben.

A tehermentesítő sztómák későbbiekben zárhatóak, megszüntethetőek, de ezt sok tényező befolyásolja, minden esetben egyénileg kell elbírálni a műtétet.

A végleges szövettani lelet ismeretében a betegek onkológiai bizottság (onko-team) elé kerülnek, ahol a műtét utáni (adjuvans) onkológiai kezelésről döntenek. Alsó-középső harmadi (4-12 cm közötti) végbéldaganatoknál szintén az onkologiai bizottság dönt a műtét előtti (neoadjuvans) onkológiai kezelés szükségszerűségéről.

 

Lágyéksérv miatt végzett műtét

Tisztelt Betegünk!

Önnek érdeke és joga is, hogy pontosan megismerje az Ön előtt álló eseményeket, és tájékozottságra alapuló döntést tudjon hozni a gyógyulása érdekében javasolt beavatkozásról. Kérjük, olvassa el a tájékoztatót.

Az alábbi ismertetéssel szeretnénk segítségére lenni a betegségről, valamint a beavatkozás jelentőségéről, módjáról, következményeiről és a lehetséges szövődményekről.

Lágyéksérv. Az elvégzett vizsgálatok alapján Önnek lágyéksérve van. A lágyéksérvek lehetnek veleszületettek és szerzettek. A szerzettek lágyéksérvek oka lehet fizikai megterhelés, elhízás, a hasfal gyengesége, sérülés. Ezekben a sérvekben a sérvkapun keresztül hasüregi képletek kerülhetnek a sérvtömlőbe, ami a lágyék területén a hasfal körülírt elődomborodását okozza.

A betegség veszélyei és a kezelés lehetőségei. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a sérvkizáródás, amikor a sérvkapu a sérvtartalmat erősen leszorítja, így bélelzáródás, bélfal elhalása, hashártyagyulladás, bélbénulás jöhet létre. Ezek életveszélyt jelentenek. Látszólag ártatlan lágyéksérvek egyéb, súlyosabb hasüregi megbetegedések kísérői is lehetnek. A sérvet a szövődmények bekövetkezése előtt tanácsos operálni. Az magától soha meg nem szűnik, idővel egyre nagyobb lesz. A sérvkötők és egyéb segédeszközök, a betegséget nem gyógyítják. A megoldás csak műtéti.

A műtét. A műtétet altatásban, helyi- vagy gerincvelői érzéstelenítésben végeztük, manapság azonban már csaknem minden esetben altatásban történik. A technika fejődésével a sérvműtétek esetében is tért hódított a laparoscopia. Magunk is a műtétek nagy többségét már laparoscoppal végezzük. A hagyományos műtét során a lágyéksérv helyének megfelelő ferde metszésből történik a sérvtartalom, sérvtömlő és a sérvkapu feltárása. Ezután következik a sérvtartalom visszahelyezése a hasüregbe, a sérvtömlő eltávolítása és a sérvkapu zárása. A sérvkapu nagyságától függően, zárása történhet varratokkal, de a leggyakoribb megoldás a sérvkapu műanyag hálóval történő feszülésmentes zárása. A laparoscopos sérvmütét során hasonlóképp a sérvkaput hálóval fedjük, de ezt a hasüreg felől helyezzük be és kapcsokkal rögzítjük a sérvkapura. Ha a műtét kizáródott sérv miatt történt és a kizáródott szervrészletek elhaltak, azok eltávolítása szükséges. Ha az elhalás beleken következett be, új összeköttetés készítésével történik az emésztőcsatorna folytonosságának helyreállítása, igen ritkán szükségessé válhat a bél hasfalra történő kihelyezése is. A műtét időtartama a műtét során talált elváltozásoktól függ, előre meghatározhatatlan.

Műtét utáni időszak. Választott időpontban végzett, szövődménymentes műtétek után nem szükséges különleges műtét utáni megfigyelés és kezelés, legfeljebb fájdalomcsillapítás, így műtét utáni őrző részlegen vagy intenzív osztályon történő elhelyezés indokolatlan. A műtét során esetlegesen a sebbe behelyezett műanyagcsövek, a hozzájuk csatlakoztatott szívó palackok vagy váladékgyűjtő zacskók kezelése egyszerű, így nem igényel állandó felügyeletet. Ha a műtét kizárt sérv miatt történt és hasi szervek részleges eltávolítására is sor került, a műtét után őrző részlegen vagy intenzív osztályon történhet az elhelyezés, ahol a folyamatos megfigyelés, őrzés biztosított. A műtét során behelyezett műanyagcsövek akkor kerülnek eltávolításra, amikor már sebváladékot nem vezetnek, a varratszedés zavartalan sebgyógyulás után a műtét utáni 5.-7. napon megtörténhet, de ha a sebgyógyulás zavart, később. A sérvműtét utáni napon a beteg otthonába távozhat. Egyes esetekben a beteg akár a műtét napján az esti órákban is elbocsátható, ha annak a feltételei adottak.

A hagyományos műtét után néhány héttel a beteg visszatérhet a normális életviteléhez, a laparoscopos műtét után ez az idő jelentősen rövidebb lehet.

Lehetséges szövődmények. Valamely beavatkozás abszolút veszélymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. A lágyéksérvek műtéti megoldásai során a súlyos műtéti szövődmények ritkák, de kialakulhatnak (pl. szerv, ideg, érsérülés, utóvérzés). A műtét után az orvosi beavatkozás általános veszélyei, pl. fertőzések, thrombosisok, embóliák előfordulhatnak. Nagyobb a veszély, ha a sérv kizáródott, különösen, ha a kizáródás óta hosszabb idő telt el. Nehezíti a sebész dolgát a nagyfokú elhízottság.

Eredményes és jól végzett műtét után is előfordulhat a sérv kiújulása. Utóbbi előfordulásának gyakorisága nagymértékben függ attól, hogy a beteg az orvos utasításait betartja-e.

Tisztelt Hölgyem!

A Szent János Kórház jelenleg az emlő betegek teljeskörű ellátására nyílik lehetőség, ami magába foglalja a panaszmentes betegek komplex emlőszűrő vizsgálatától az onkológiai konzíliumon át a műtéti – szükség esetén plasztikai sebészeti - ellátásig.

Azáltal, hogy egy intézményben történik ellátása, lehetőséget teremtettünk arra,  van arra, hogy a szűrővizsgálattól az onkológiai kezelésig kevesebb mint 3 hét teljen el, ami a tumor kezelése szempontjából kiemelt fontosságú. 

Amennyiben önnek kezelést igénylő elmőelváltozása van, a kórházban teljes körű kivizsgálásra van lehetőség (mammográfia, emlő UH, és ha szükséges, sejtszintű (citológiai), ill. szövettani szintű vizsgálatok történnek).

Utóbbiakra akkor van szükség, ha  „gyanús” elváltozást észlelünk. Ilyenkor a  pontos lokalizációt követően az elváltozásból citológiai, ill. szövettani vizsgálatra mintát veszünk.

A szövettani leletével még azon a héten ún. tumoros megbetegedésekkel foglalkozó orvoscsoport (Onkoteam) – mely radiológusból, onkológusból, sugárterapeutából, patológusból és sebészből áll –, közös véleményt formál, ahol Önnek személyesen konzultáció útján van lehetősége állapotának pontos megismerésére, a kezelési lehetőségek egyeztetésére.

Műtét esetén Sebészeti Osztályunkon nagy tapasztalattal bíró sebészek, ill. plasztikai sebészek végzik a műtéteket, így amennyiben  az eltávolított emlőállomány pótlása szükséges, sebészeink ezen beavatkozásokat is el tudják – akár az tumor műtéttel egy időben – végezni.

Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk!

Az általános sebészeti profil minden területén végzünk műtéteket, nemcsak hagyományos úton, hanem laparoszkópos (kulcslyuk sebészet) módon is. Továbbá alkalmazzuk azokat a speciális technikákat is, amivel a beavatkozás megterhelése tovább csökkenthető (pl. SILS, NOTES) és szebb kozmetikai eredmény érhető el.   

A progressziv ellátás csúcsán, az I sz. Sebészeti Klinikán eltöltött 26 év alatt nagy tapasztalatot szereztem minden szerv sebészetében. Kiemelendő a hepatobiliaris, a gyomor és pancreas sebészet, illetve a coloproctológiai daganatsebészet - ennek is minimál invazív módja. Központi szerepet szánunk a daganatsebészetnek, ahol az időfaktornak nagy a jelentősége: Magyarországon elsőként kívánjuk bevezetni, hogy minden igazolt tumoros beteget kivizsgálása után két héten belül megoperálunk.

Házon belül - akár intraoperativ módon - lehetőségünk van endoszkópos (gyomor és vastagbél tükrözés) elvégzésére! 

Törekszünk arra, hogy a beteg minél rövidebb időt töltsön kórházi körülmények között: ha lehet ambuláns módon, vagy egynapos ellátás keretében látjuk el betegeinket. 

A minőségbiztosítási rendszerünket Magyarországon egyedülálló módon a rendkívül szigorú japán minőségbiztosítási rendszer alapján kívánjuk felépíteni.

Az egyik legnagyobb ágyszámmal veszünk részt a főváros akut ügyeleti ellátásában. A sürgős műtét során végzett beavatkozás meghatározza  a beteg későbbi életminőségét, túlélését - ezekben az esetekben is a legújabb technikákat kívánjuk alkalmazni. 

Osztályunk a következő sebészeti tevékenységeket végzi: 


- általános hasi és gasztroenterológiai sebészet,
- sérvek (hagyományos és laparoszkópos)
- epehólyag és epeúti betegségek (hagyományos és laparoszkópos)
- bél-, végbél betegségek sebészete (hagyományos és laparoszkópos)
- máj-, hasnyálmirigy-, lép általános és speciális sebészete,
- sürgősségi hasi kórképek (perforáció, vakbélgyulladás, epehólyag-gyulladás stb.)
- endokrin sebészet (pl. pajzsmirigy),
- daganatsebészet
       máj- és epeúti-daganatok,
       vastag-, végbél tumorok,
       gyomor daganatok,
       hasnyálmirigy-, endokrin tumorok,
       egyéb hasüregi rosszindulatú betegségek,
       bőrdaganatok,
       emlő daganatok
- diagnosztikus laparoszkópia
- gyomor táplálószonda, stoma képzés, katéter behelyezés

- visszérműtétek

A János Kórház megközelítése

Busszal: 22, 22E, 91, 128, 155, 156, 222, 256, 291

Éjszakai busszal: 922, 956

Villamossal: 59, 61

Valamint a kórház megközelíthető a Fogaskerekűvel.

Személygépkocsival érkezőknek: A Diós árok elején fizetős a parkolás, de mintegy 50 méterrel feljebb már ingyen lehet parkolni. A kórházba autóval is be lehet hajtani - parkolási díj ellenében. 

A sebészet osztály telefonszáma:

Osztályvezető Főorvos titkársága: +36 / 1- 458-4624

Járóbeteg szakrendelés elérhetősége: +36 / 1- 458-4619

Szent János Kórház központi telefonszáma: +36 / 1- 458-4500

Jelentkezés osztályos felvételre

Minden osztályos felvételre jelentkező beteg a földszinten, a főbejáraton való belépés után a földszinten bal kéz felé várakozzon, ahol megkapja a kórtermének számát, illetve az egyéb információkat. 

Amennyiben a műtét napján fekszik be osztályunkra, kérjük reggel 6.45 -kor jelentkezzen úgy, hogy előző nap éjféltől sem folyadékot, sem szilárd ételt ne fogyasszon, és ne cigarettázzon. Kérjük érkezzen pontosan, mivel az első műtét 8 órakor kezdődik, addig az ágyát el kell foglalja és a nővéreknek elő kell készíteni a műtétre!

Mivel törekszünk arra, hogy mindenki kis kórterembe kerüljön, előfordulhat, hogy az előző beteg még nem hagyta el a kórházat, ezért a később műtétre kerülő betegek esetleg csak később foglalhatják el ágyukat.  

Felvételkor hozza magával:

- TAJ kártyáját
- személyi igazolványát és lakcím kártyáját
- az elkészült leleteit
- korábbi zárójelentéseit
- pizsamát vagy hálóinget, papucsot, köntöst, tisztálkodási felszerelést ( fogkefe, fogkrém, szappan, WC-papír, stb.)
- evőeszközt, bögrét

Elbocsátás

A gyógykezelés végén a betegek két példányban reggel 9 óráig megkapják a zárójelentést, illetve a korábbi orvosi papírjaikat. A zárójelentés egyik példánya a betegé, a másik a családorvosé. Amennyiben munkahelyük felé, illetve további betegállományba vételükhöz igazolás szükséges, ezt jelezzék kezelőorvosuknak. Elbocsátáskor a beteget felvilágosítjuk, tanácsokkal látjuk el, és megbeszéljük a kontrollvizsgálat időpontját.  

Házirend

 • Betegek ébresztése:   6.00 - kor
 • Reggeli tisztálkodás:   6.00-7.00 óráig
 • Reggeli vizit:              7.00-7.30 -ig
 • Reggeli:                     8.00-9.00 óráig
 • Kezelések, vizsgálatok: 9.00-12.00 óráig
 • Ebéd:                        12.00-13.30 óráig
 • Délutáni vizit:             13.00-14.00 óráig
 • Csendes pihenő:         14.00-16.00 óráig
 • Esti vizit:                    18.00-19.00 között
 • Lámpaoltás:                22.00 órakor
 • Látogatás:                 11.00-12.00 óra között
 •                                    16.00-18.00 óra között

Kérjük a hozzátartozókat, hogy a látogatási időt tartsák be! Ezzel nem csak a mi munkákankat segítik, de a betegek gyógyulását is elősegítik!

Sebészeti osztályunk széleskörű szakmai profilja közé tartozik a máj elsődleges tumorai, a májáttétek, epeúti daganatok, cysták és tályogok kezelése. Budapesten az évente végzett kb. 50 műtéttel a 4. legnagyobb májsebészeti központ vagyunk Magyarországon.

A máj elsődleges jó és rosszindulatú daganatai kezelése mellett, más kiindulású, (pl. vastagbél eredetű) daganatok áttéti tumorának eltávolításában a sebészeti beavatkozástól várható a legjobb hosszú távú eredmény. A beteg gyógyulási esélyeit növeli az onkológussal és radiológussal való személyre szabott speciális kezelési terv felállítása és alkalmazása. Ezt a kórházunkban működő onko-team határozza meg, és állapítja meg a beteg számára az ideális kezelési stratégiát. Az onkológiai hátteret a Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztálya biztosítja.

Minden tumoros beteg, így a májdaganat (tumor) miatt műtétre váró betegek felvételét kiemelten kezeljük, prioritást élveznek előjegyzésünkben: két héten belül műtétre kerülnek. Amennyiben szükséges, a műtétet követően a betegek a műtét után intenzív osztályos elhelyezésre kerülnek.

A modern májsebészeti módszereknek köszönhetően a májban kialakult, eltávolítható daganatok aránya egyre nagyobb, a műthetőség határai az elmúlt években lényegesen kitolódtak. Osztályunkon a hagyományos feltárásból végzett kisebb és nagyobb májműtétek mellett - amennyiben technikailag kivitelezhető – egyre nagyobb számban végzünk laparoszkópos technikával is műtéteket. Osztályunk rendelkezik laparoscopos UH készülékkel, mely segítségével a műtét alatt ultrahang segítségével pontosan tudjuk lokalizálni a máj daganatokat. Magyarországon az elsők között végeztünk olyan műtétet, amely során egyidőben távolítottuk el laparoszkóposan a beteg vastagbél daganatát illetve máj áttétjét is. 

A laparoszkópos műtéteknek köszönhetően a betegek kórházi benn tartózkodása csökken, a regenerációs idő rövidebb, ezáltal amennyiben szükséges az onkológiai kezelés korábban kezdhető el, ami a túlélési esélyeket növelheti.

Sebészeti osztályunk széleskörű szakmai profilja közé tartozik a hasnyálmirigy daganatok, lezajlott gyulladás maradványaként visszamaradt folyadékgyülemek (cysták) és tályogok kezelése. A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai eltávolítása kiemelt jelentőségű és elsődleges szempont és nagyban befolyásolja az ilyen tumorban szenvedő páciensek túlélési esélyeit.

Hasnyálmirigy daganat miatt műtétre váró betegek felvételét biztosítani tudjuk két héten belül. Köszönhetően a társ-osztályokkal és társ-szakmákkal meglévő kitűnő együttműködésre, a kiterjesztett műtéteket követően, szükség esetén, lehetőségünk van a betegek intentíz osztályos elhelyezésre is. 

Osztályunkon a hagyományos feltárásból végzett nagyobb hasnyálmirigy műtétek mellett laparoszkópos technikával is elkezdtük a kisebb daganatok, illetve egyéb elváltozások ellátását.

Háziorvosok és rendelők

Ellátási terület:  Budapest I.ker., Budapest II.ker., Budapest XII.ker., Budajenő, Budakeszi, Gyermely, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Szomor, Telki,  Tök, Zsámbék

Területen kívüli betegeket is ellátunk!

Várólistás műtétek

VÁRAKOZÁSI IDŐ VÁRÓLISTÁS MŰTÉTEKRE

 

LAPAROSZKÓPOS EPEMŰTÉT:   3-4 hét

HASFALI- ÉS LÁGYÉKSÉRV MŰTÉT:   3-4 hét