HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Fast Track Sebészet

 Immáron több mint két éve működik osztályunkon a gyors ütemű (fast track) sebészet.

A fast track ellátás lényege, hogy a betegek a megfelelő táplálási és fizioterápiás előkészületekkel, a megfelelő laparoszkópos technikával elvégzett műtétekkel és a minél kevesebb kórházban töltött idővel biztosítjuk a mielőbbi felépülést. Ennek jelentősége a vastagbél és végbél műtétek esetén, valamint idős betegek ellátása során még kifejezettebb. Számos betegünket kezeltük már sikeresen ezzel a korszerű módszerrel, melynek legfontosabb tudnivalói a következők:

1. A "fast track" eljárás során a műtét előtt a beteg és orvos illetve koordinátorunk konzultációt végez, fontos a beteg részletes felvilágosítása, illetve annak megítélése, hogy az adott betegnél a tervezett műtét elvégezhető-e a gyors ütemű eljárással. Ha a sebészi, altatóorvosi és egyéb feltételek is adottak, akkor a mielőbbi előjegyzésre törekszünk, ez daganatos betegség esetén garantáltan két héten belüli időt jelent. Fontos, hogy a táplálási team-mel történő konzultáció és a páciensek műtét előtti "feltáplálása" megtörténjen. Műtét előtt közvetlenül kettő órával a beteg 200ml izotóniás folyadékot iszik (a folyadék mennyisége és időzítése egyedileg változhat!). Lehetőség szerint műtét előtt, a nem feltétlenül szükséges eszközök alkalmazását, mint például a vizelet katéter behelyezését is igyekszünk elkerülni, ezzel a fertőzéses szövődmények valószínűségét is csökken.

2. A műtét során lehetőség szerint laparoszkópos technikával történik a beavatkozás. Elengedhetetlen része a műtét alatti és azt követő időszaknak a kellő mértékű fájdalomcsillapítás, melyben kitűnő az együttműködés az altató orvosainkkal (anesthesiologussal). A műtét során a kivezetőcsövek (drain-ek) használatát kerüljük, vérátömlesztést csak igen indokolt esetben kapnak a betegek. 

3. Legkésőbb a műtét utáni napon, de van hogy aznap a beteget ágyából felkeltjük (mobilizáljuk) és mielőbb a szájon át történő gyógyszerelésre és táplálásra sarkalljuk. A behelyezett csövek, kanülök eltávolítása is mielőbb megtörténik. 

4. A fentieknek köszönhetően a betegek komfort érzete nagyobb, a páciensek elégedettebbek, kisebb a potenciális szövődmények kialakulásának lehetősége. Ezért aztán rövidebb a kórházi bennfekvés ideje és gyorsabb a felépülés.

A betegek számára kiadott tájékoztató olvasható az alább. További információért kérjük keresse Barok Bianka fast track koordinátorunkat!

 

fast track tajekoztato page 001