HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Laparoszkópos sebészet

A laparoszkópos sebészetet minimál invazív- , vagy kulcslyuk-sebészetként ismerik többen. Lényege az a megközelítés, miszerint akár nagyobb szerv eltávolítását is végezhetjük egészen apró vágás készítésével, amely számos előnnyel jár.

Betegeink szempontjából nem elhanyagolandó a kozmetikai előny, amely így nem jelent egy életen át a hasat elcsúfító nagy heget, de ugyanígy fontos számukra a drasztikusan rövidebb lábadozási idő, amely által hamarabb térhetnek vissza korábbi tevékenységeikhez, vagy akár állhatnak újból munkába. A laparoszkópos módszerrel operált betegnek az esetek 90%-ában elegendő egy éjszakát eltöltenie az osztályon az operáció után. 

A János Kórházban 2017 nyara óta - a korábban csupán az epehólyag műtéteknél használt laparoszkópos módszer mellett - elindult az ún. haladó laparoszkópos sebészet. Igy a sérv, rekeszsérv, a máj és lép egyes betegségei mellett  már a daganatok (pl. vastag és végbél) esetén is lehetőség van kis metszésből megoperálni a beteget, sőt egy korábbi hasi műtét sem feltétlenül akadálya annak, hogy laparoszkóppal operáljunk.

Amennyiben vastagbéldaganatot laparoszkóppal tudunk operálni, egy 3-4 cm-es metszést azért kell ejtenünk a hason, hogy a daganatot magát előemelhessük, de minden további sebzés maximum 1 cm-es. Így a korábban gyakori, a nagy hasi metszések után kialakuló hasfali sérvek kockázata is szinte nullára csökken. A beteg hamarabb gyógyul a műtétből, így hamarabb tudja megkapni a műtét után sokszor szükséges onkológiai kezelését.

A világon a legtöbbször hasi sebészeti beavatkozást igénylő kórkép, a sérvek ellátása kapcsán is bevezetésre került a módszer, amellyel így már a nyitott műtéteknél is használt hálóval a hasfalat belülről, a hasüreg felől vagyunk képesek megerősíteni, így ennél az eljárásnál a sérv kiújulásának az esélye kisebb, és csupán a köldökben lévő 1 cm-es metszés és a has két oldalán lévő apró szúrásnyom emlékezteti a beteget rá, hogy valaha is együtt kellett élnie lágyéksérvével. Korábban a lágyék tájékon ejtett hosszabb metszés miatt a betegnek akár egy hónapig is óvakodnia kellett a komolyabb fizikai megterheléstől. A laparoszkópos sérvműtét után a fokozatos fizikai terhelés már másnap megkezdhető, teljes fizikai terhelés pedig a varratszedés után rögtön megengedett.

Az osztály nem titkolt jövőbeli szándéka, hogy a klasszikus laparoszkópos sebészet  legújabb, modern módszereit alkalmazva a 3 nyílásból végzett laparoszkópos műtétek helyett csupán egy kis metszésből (single-port), - vagy akár végbél-daganatok esetében metszés nélkül, csak végbélen át - tudjuk a daganatokat eltávolítani.

dr. Simon Balázs