HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Prehabilitációs fizioterápia

Táplálási team-ünk 2018-ban elvégezte a sebészeti osztályunkra bekerülő daganatos (tumoros) betegek tápláltsági állapotának felmérését. Az eredmények meglepőek voltak: Míg korábban jellemző volt a tumoros betegekre a jelentős fogyás és az alacsony testtömegindex (BMI), felmérésünkkel az találtuk, hogy minden tumor típusban szenvedő betegünknél a BMI érték normális volt, sőt néha a páciens az elhízott kategóriába tartozott. Ez sajnos a népegészségügyi problémára, az elhízásra, a fokozott kalóriabevitelre vezethető vissza. Fellélegezhetnénk, hogy normális vagy ennél magasabb BMI esetén minden rendben van, és ez csökkenti a műtét kockázatát, a betegek nyugodtan operálhatók. De ez nem igy van!

A túlsúly éppen hogy nem csökkenti, hanem növeli a kockázatot! Sőt, maga a megfelelő testsúly sem biztosíték arra, hogy a beteg jó eséllyel gyógyuljon. Gyakran jellemző ugyanis, hogy a mozgáshiány miatt a betegek zsírszövetének mennyisége nő, az izomtömeg rovására. Márpedig a gyógyuláshoz fehérjére van szükség, ez pedig nem megoldható csupán a fehérje dús tápszerek adásával. Az elhízott és gyenge izomzatú betegeknél a fehérje tartalmú táplálás mellett a műtét előtti időszakban végzett tornával az izomtömeget növelni kell!     

A daganatos betegnek és sebésznek ugyanaz a célja, mindkettő szeretné, hogy a lehető legkisebb legyen a műtéti kockázat, ugyanakkor a lehető leghamarabb eltávolításra kerüljön a tumor. A tápáláláshoz két hét szükséges, ezért ezt a két hetet kell kihasználjuk arra, hogy betegünket a legjobb fizikai állapotba hozhassuk. A táplálást és fizioterápiát együtt nevezzük prehabilitációnak.

Ehhez azonban az Önök együttműködésére is szükség van!

A feladatokat elkészítette:

Csomor Barbara, gyógytornász

Szent János Kórház, Sebészeti Osztály

 

Álló gyakorlatok: https://www.youtube.com/watch?v=DSLycvB9iYk&feature=youtu.be

Ülő gyakorlatok: https://www.youtube.com/watch?v=kt3Gt2jC2aQ&feature=youtu.be