HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Sérvsebészet

Lágyéksérv miatt végzett műtét

Tisztelt Betegünk!

Önnek érdeke és joga is, hogy pontosan megismerje az Ön előtt álló eseményeket, és tájékozottságra alapuló döntést tudjon hozni a gyógyulása érdekében javasolt beavatkozásról. Kérjük, olvassa el a tájékoztatót.

Az alábbi ismertetéssel szeretnénk segítségére lenni a betegségről, valamint a beavatkozás jelentőségéről, módjáról, következményeiről és a lehetséges szövődményekről.

Lágyéksérv. Az elvégzett vizsgálatok alapján Önnek lágyéksérve van. A lágyéksérvek lehetnek veleszületettek és szerzettek. A szerzettek lágyéksérvek oka lehet fizikai megterhelés, elhízás, a hasfal gyengesége, sérülés. Ezekben a sérvekben a sérvkapun keresztül hasüregi képletek kerülhetnek a sérvtömlőbe, ami a lágyék területén a hasfal körülírt elődomborodását okozza.

A betegség veszélyei és a kezelés lehetőségei. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a sérvkizáródás, amikor a sérvkapu a sérvtartalmat erősen leszorítja, így bélelzáródás, bélfal elhalása, hashártyagyulladás, bélbénulás jöhet létre. Ezek életveszélyt jelentenek. Látszólag ártatlan lágyéksérvek egyéb, súlyosabb hasüregi megbetegedések kísérői is lehetnek. A sérvet a szövődmények bekövetkezése előtt tanácsos operálni. Az magától soha meg nem szűnik, idővel egyre nagyobb lesz. A sérvkötők és egyéb segédeszközök, a betegséget nem gyógyítják. A megoldás csak műtéti.

A műtét. A műtétet altatásban, helyi- vagy gerincvelői érzéstelenítésben végeztük, manapság azonban már csaknem minden esetben altatásban történik. A technika fejődésével a sérvműtétek esetében is tért hódított a laparoscopia. Magunk is a műtétek nagy többségét már laparoscoppal végezzük. A hagyományos műtét során a lágyéksérv helyének megfelelő ferde metszésből történik a sérvtartalom, sérvtömlő és a sérvkapu feltárása. Ezután következik a sérvtartalom visszahelyezése a hasüregbe, a sérvtömlő eltávolítása és a sérvkapu zárása. A sérvkapu nagyságától függően, zárása történhet varratokkal, de a leggyakoribb megoldás a sérvkapu műanyag hálóval történő feszülésmentes zárása. A laparoscopos sérvmütét során hasonlóképp a sérvkaput hálóval fedjük, de ezt a hasüreg felől helyezzük be és kapcsokkal rögzítjük a sérvkapura. Ha a műtét kizáródott sérv miatt történt és a kizáródott szervrészletek elhaltak, azok eltávolítása szükséges. Ha az elhalás beleken következett be, új összeköttetés készítésével történik az emésztőcsatorna folytonosságának helyreállítása, igen ritkán szükségessé válhat a bél hasfalra történő kihelyezése is. A műtét időtartama a műtét során talált elváltozásoktól függ, előre meghatározhatatlan.

Műtét utáni időszak. Választott időpontban végzett, szövődménymentes műtétek után nem szükséges különleges műtét utáni megfigyelés és kezelés, legfeljebb fájdalomcsillapítás, így műtét utáni őrző részlegen vagy intenzív osztályon történő elhelyezés indokolatlan. A műtét során esetlegesen a sebbe behelyezett műanyagcsövek, a hozzájuk csatlakoztatott szívó palackok vagy váladékgyűjtő zacskók kezelése egyszerű, így nem igényel állandó felügyeletet. Ha a műtét kizárt sérv miatt történt és hasi szervek részleges eltávolítására is sor került, a műtét után őrző részlegen vagy intenzív osztályon történhet az elhelyezés, ahol a folyamatos megfigyelés, őrzés biztosított. A műtét során behelyezett műanyagcsövek akkor kerülnek eltávolításra, amikor már sebváladékot nem vezetnek, a varratszedés zavartalan sebgyógyulás után a műtét utáni 5.-7. napon megtörténhet, de ha a sebgyógyulás zavart, később. A sérvműtét utáni napon a beteg otthonába távozhat. Egyes esetekben a beteg akár a műtét napján az esti órákban is elbocsátható, ha annak a feltételei adottak.

A hagyományos műtét után néhány héttel a beteg visszatérhet a normális életviteléhez, a laparoscopos műtét után ez az idő jelentősen rövidebb lehet.

Lehetséges szövődmények. Valamely beavatkozás abszolút veszélymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. A lágyéksérvek műtéti megoldásai során a súlyos műtéti szövődmények ritkák, de kialakulhatnak (pl. szerv, ideg, érsérülés, utóvérzés). A műtét után az orvosi beavatkozás általános veszélyei, pl. fertőzések, thrombosisok, embóliák előfordulhatnak. Nagyobb a veszély, ha a sérv kizáródott, különösen, ha a kizáródás óta hosszabb idő telt el. Nehezíti a sebész dolgát a nagyfokú elhízottság.

Eredményes és jól végzett műtét után is előfordulhat a sérv kiújulása. Utóbbi előfordulásának gyakorisága nagymértékben függ attól, hogy a beteg az orvos utasításait betartja-e.