HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Táplálási Team

Az elmúlt 20 évben egyértelműen bebizonyították, hogy azok a betegek, akik műtét előtt jelentősen fogynak sokkal rosszabb gyógyhajlammal rendelkeznek: nő a sebgyógyulási zavarok száma, a szövődmények mennyiségét és a műtéti halálozás is.

A műtét előtti táplálás ezért nagy jelentőségű, ugyanakkor jelenleg Magyarországon az első orvosi vizsgálat és a kivizsgálás során sokszor nem gondolnak rá, és nem javasolnak a tápszert a betegnek. Pedig ez alapvető fontosságú a műtét kimenetelét illetően. Sajnos a sebészeti osztályok közül is kevés rendelkezik táplálási team-mel.

Ezért a korszerű sebészeti elvek figyelembevételével a János Kórház Sebészeti Osztályán Táplálási team-et hoztunk létre. Minden az osztályra érkező tumoros, illetve egyéb okból jelentős fogyáson átesett betegnél táplálási konzílium, állapotfelmérés történik, ahol a betegségtől, a táplálási lehetőségektől függően személyre szabott táplálási tervet állítunk fel, szükség szerint tápszer recepttel látjuk el betegeinket.

A táplálás – ha megoldható - a beteg otthonában történik, amennyiben szükséges otthonápoló szolgálat bevonásával. A pácienseinkkel egyedülálló módon, elektronikus úton tartjuk a kapcsolatot. Így interaktív módon naprakészen tudjuk követni súlygyarapodásukat, fizikai állapotukat, az elektronikus kapcsolat révén, a táplálási tervben szükség szerint akár naponta korrekciókat alkalmazhatunk, így válik személyre szabottá a műtéti előkészítés.

Az ideális műtéti időpontot a betegség, illetve a súlygyarapodás függvényében határozzuk meg.

A műtét után is ellenőrizzük a betegek tápláltsági, fizikai állapotát és amennyiben indokolt – figyelembe véve alapbetegégét, műtétjét, a táplálási lehetőségeket – kiegészítő táplálást, gyógytornászt alkalmazunk a gyorsabb felépülés érdekében. Ha ez nem eléggé kedvező, távozásakor tápszer-receptet illetve szakorvosi javaslatot adunk az otthoni felerősödés segítésére. Az elektronikus kapcsolat a későbbiekben is megmarad.

A táplálási team tagjai:

Vezetője: dr. Nagy Ákos,

Koordinátor: dr. Csiba Borbála

Gasztroenterológus-endoscopos: dr. Lukovich Péter

Otthonápolás: Nutrícia otthonápoló szolgálat