HASI SEBÉSZET

FLEXIBILIS ENDOSCOPIA

ÉRSEBÉSZET

LAPAROSZKÓPOS SEBÉSZET

 

 

 

Telefonos bejelentkezés ambuláns vizsgálatra

Hétfőtől péntekig 8:00.-14:00 óra között a 458-4619 vagy 458-4620-as telefonszámon lehet bejelentkezni.  

Kérjük jelezze, ha az előre egyeztetett időpontban mégsem tud megjelenni rendelésünkön!

Vastagbélsebészet

Colorectalis (vastagbél-és végbél) sebészet

Osztályunkon nagy számban látunk el vastag-és végbél daganatos betegeket. Magyarországon a halálozások tekintetében a férfiaknál a 2., nőknél a 3. leggyakorobb halálok. Utóbbi évtizedekben mindenhol a világon a fiatalkori colorectalis daganatos betegek száma növekedett, míg az idősebb korosztályban, köszönhetően az elterjedt colorectalis szűrővizsgálatoknak, a számuk csökken. Magyarországon 2018-ban indult az országos colorectalis szűrőprogram az 50-70 éves korcsoportban, de a fiatalkori colorectalis daganatok előretörése miatt megfontolandó lehet a szűrések kiterjesztése a fiatalabb korosztályokra is.

A vastagbél polyp-adenoma-carcinoma szekvencia

A vastagbél daganatainak kialakulása egy több lépcsős folyamat, mely során az ép nyálkahártya területén adenoma, majd ezt követően in situ carcinoma, végül pedig adenocarcinoma, azaz a vastagbél rosszindulatú daganata, alakul ki. Ennek a folyamatnak léteznek sporadikus és családi halmozódást mutató formái is, ezért azoknál a betegeknél, akiknek a családjában gyakori a daganat megjelenése, vagy betegnél fiatal életkorban igazolódik a vastagbél daganat, fokozott szűrés és genetikai háttérvizsgálatok válhatnak szükségessé a beteg és családja körében.

Kezdeti panaszok

A panaszok gyakran bizonytalanok, lassan alakulnak ki és nehezen észlelhetőek:
leggyakrabban puffadás, széklethabitus változás. A bizonytalan hasi fájdalmak mellett kialakuló rossz közérzet, émelygés és véres széklet, következményes vérszegénység megjelenése segítheti a diagnózist.

Előrehaladott tumorok esetében gyakran már a szövődmények megjelenését követően észleljük a daganatot. A leggyakoribb szövődmények a vérzés, a bélelzáródás és a daganatos terület átfúródása. A vastagbél jobb felének tömeges, gyakran jelentős méretű tumorai ritkán okoznak széklettovábbítási zavart, ugyanakkor ezek a karfiolszerűen burjánzó, törékeny szerkezetű tumorok gyakran véreznek. Nem ritka, hogy a beteg vérszegénység (anaemia) miatt kerül kivizsgálásra, és így észlelik jobb vastagbél fél tumorát. A vastagbél bal felében – elsősorban a sigmabélen– gyakoriak a kisebb, szűkítő tumorok, melyek fokozódó passage-zavart okoznak és a vastagbél elzáródás/ileus leggyakoribb okai. Végbél daganatok esetén a leggyakoribb korai tünet véres széklet – haematochesia. Igazolt aranyeresség esetén is el kell végezni a rectális digitalis vizsgálat mellett az ano/rectoscopiát is. A további kivizsgálás elengedhetetlen része a bódításban/narcosisban végzett colonoscopia (vastagbéltükrözés), hasi UH vizsgálat, hasi CT vizsgálat, ill. laboratóriumi vizsgálatok (általános labor és tumormarkerek).

 

Kezelés

A vastagbél daganatai esetén attól függően, hogy mely szakaszát érinti a vastagbélnek és milyen kiterjedtek, áttétet adnak-e, többféle kezelési stratégiája van. Ezeknek a kezelési stratégiák szinte mindegyikének része valamilyen műtéti beavatkozás, vagy beavatkozások. 


Műtéteket befolyásoló tényezők: beteg kora, általános állapota, egyéb ismert és kezelt, vagy kezeletlen belgyógyászati betegségei, tápláltsági állapot, illetve a daganat helye, kiterjedtsége, a nyirokcsomók és a távoli áttétek megléte, vagy hiánya.

Osztályunkon érvényesül a prehabilitációs szemlélet, ennek során a daganatos betegek kockázati tényezőit, tápláltsági állapotát felmérjük, szükség szerint indokolt lehet a tápláltsági szint emelése tápszerek segítségével, ill. az izomtömeg fejlesztése célzott gyakorlatokkal, tornával. Minden esetben dietetikus és gyógytornász áll a betegek rendelkezésére. Cél a beteg általános, és tápláltsági szintjének a lehető legmagasabb szintre való emelése, ezzel a műtéti kockázat, megterhelés csökkentése.

Nemcsak a belgyógyászati, tápláltsági állapot, de a műtéti teher is befolyásolható. Az ismert hasi metszéssel végezett műtétek mellett, már létezik egy másik módszer is, mely során a daganatos bélszakaszt és a szükséges nyirokcsomó mennyiséget-az epeműtétek esetében már jól ismert- laparoszkópos módon távolítjuk el. Ennek a módszernek az előnye
a sokkal kisebb megterhelés, és gyorsabb a műtét utáni felépülés. A laparoszkópos módszer jelentős technikai hátteret és képzettséget igényel. A daganatos túlélés szempontjából a nyitott vagy laparoszkópos technika nem jelent különbséget, de a korai műtét utáni szak előnyösebb a laparoszkópián átesett beteg számára. Az idős, több társbetegséggel is rendelkező betegeknél, amennyiben kontraindikáció nem merül fel, előnyösebb a laparoszkópos technika. További előny lehet a beteg szempontjából, hogy a műtét során a has teljes egésze átvizsgálható, és a videokamera nagyítási képessége miatt apró anatómiai képletek, részletek, például végbélműtéteknél a kismedence képletei is jobban látótérbe hozhatóak.

A műtét

Osztályunkon a vastagbél-és végbéldaganatos betegeink közel 70%-át már laparoszkópos technikával operáljuk. A laparoszkópos műtét előnyei:

1. kisebb műtéti sebek-jobb kozmetikai eredmény
2. kisebb műtét utáni fájdalom
3. a bélműködés gyorsabb helyre állása
4. rövidebb kórházi tartózkodás
5. rövidebb gyógyulási idő
6. a sebszövődmények kisebb száma.

Laparoszkópos műtétek általános indikációi:
Minden olyan betegnél, aki részletes kivizsgáláson esett át, és a betegsége alapján laparoszkópia végezhető ismernie kell a lehetőséget az ilyen jellegű műtéti megoldásra.

Laparoszkópos műtétek általános kontraindikációi:
A szív és a tüdő súlyos betegségei, ezekben az esetekben szív UH, terheléses EKG és légzés funkciós vizsgálat, kardiológus és pulmonológus szakvélemény segít a döntésben.
Korábban végezett hasüregi műtétek (relativ ellenjavallat)

Minden beteg a tervezett műtét előtt át kell hogy essen egy altatóorvosi szakvizsgálatot, ahol felmérik a műtéti kockázatot, kiértékelik a kivizsgálás során kapott leleteket, amennyiben szükséges, újabb vizsgálatokat rendelnek el. Vastag-és végbéldaganatos betegek műtétei mindig általános altatásban (narcosisban) történnek.

A vastagbél előkészítése műtétre: jobb colonféltumoros betegeink már nem részesülnek preoperatív mechanicus béltisztításban, míg a bal colontumoros, illetve végbéltumoros betegeinket továbbra is előkészítjük per os hashajtással (pl. Endogol, Picoprep)

A vastagbél daganat műtétei esetén a cél a daganatos bélszakasz és a hozzá tartozó nyirokcsomók eltávolítása, és az ép bélvégek egyesítése. Attól függően, hogy a daganat melyik területén helyezkedik el a vastagbélnek, különböző műtéti típusokat kell végeznünk.

A vastagbél daganatainak műtéti stratégiája két részre osztható: Egyikbe a vastagbél (colon) daganatok miatti beavatkozások sorolhatóak, melyek esetében a műtéti megoldás az elsődleges, és a másikra, a végbél (rectum) daganataira, amelyek esetében a daganat kiterjedtségétől függően az elsődleges a műtéti megoldás, vagy egy úgynevezett kombinált sugár- és kemoterápiás kezelést követőn javasolt a műtét elvégzése.

A vastagbél jobb felének daganatai gyakran csak szűrővizsgálatok során kerülnek felismerésre, tünetei lehetnek sápadtság, vérszegénység, vérszékelés, étvágytalanság, húsundor, tapintható rezisztencia a jobb hasfélben. A vastagbél bal felének daganataira sokszor fogyás, véres székürítés, frissen megjelent székrekedéses panaszok, lágyéksérvek megjelenése hívják fel a figyelmet.

Amennyiben szükséges, osztályunkon lehetőség van intraoperatív colonoscopiára és UH-ra is.

Műtéti típusok

A coecum (vakbél) daganatainak műtéte: Ezekben a daganat fajtákban a vastagbél jobb felének eltávolítása szükséges (jobb oldali hemicolectomia), mert így válik eltávolíthatóvá a hozzá tartózó nyirokcsomó rendszer is.

A felszálló vastagbél daganatai: Ilyenkor is a jobb vastagbél szakasz eltávolítása szükséges, de a haránt vastagbél felének eltávolításával együtt, mert a hozzá tartozó nyirokrendszer kiterjedtebb lehet.

A haránt vastagbél daganatai: Lehetséges csupán az érintett vastagbél szakasz eltávolítása (szegment resectio), de szükséges lehet a jobb, vagy bal vastagbél területének kiterjesztett eltávolítása is a daganat pontos elhelyezkedésétől és megnagyobbodott, esetleg áttétes nyirokcsomók kiterjedésétől függően.

A leszálló vastagbél daganatai: A vastagbél bal felének eltávolítása (bal hemicolectomia) mellett akár szükséges lehet a lép kivétele is akár műtét technikai nehézség, akár daganatos ráterjedtség miatt is.

A felsorolt műtéti típusoknál az anasztomózis (bélvégek: vékonybél-vastagbél, vastagbél-vastagbél) kézi varratsorral készül.


A szigmabél daganatai: A daganatos bélszakasz biztonsági zónákkal történő együttes eltávolításán kívül szükség lehet a szigmabél és a végbél felső szakaszának eltávolítására is. Ezeknek a műtéteknek egy részéhez szükségessé válhat varrógépek használata is. Ezen szakaszon elhelyezkedő daganatok esetén tehát,- függően a daganat helyzetétől-, sokszor csak a műtét alatt dönthető el a helyes műtéti módszer.

A végbél daganatai: A daganat elhelyezkedésétől függően végbél záróizom megtartó(anterior resectios műtét, Dixon műtét), vagy a záróizomzatot is eltávolító műtétet végzünk (abdominoperinealis rectum exstirpatio, Miles, vagy Lloyd-Davis). Ez a daganat helyzetétől, a kiterjedésétől és a műtét előtt végzett sugár-, és kemoterápiát követő választól kell függővé tenni. Ezek során a műtétek során szinte minden esetben jól használhatóak a modern sebészeti vérzéscsillapító eszközök, vágóeszközök és a vágó-varró gépek. A daganat pontos elhelyezkedésének, kiterjedtségének pontos műtét előtti felmérése elengedhetetlen, ugyanis ennek a szakasznak a műtétei során a leginkább várható műtét alatti technikai nehézség, műtét utáni szövődmény, varratelégtelenség. Ezen műtétek egy részénél szükségessé válhat a vékonybél, vagy vastagbél ideiglenes kivezetése (sztómaképzés), még abban az esetben is, ha a műtét sikeres, tehát a daganat eltávolításra került. A végbél daganatainak egy részénél a daganat csak a záróizomzattal együtt távolítható el, ilyen esetekben a végleges bélkivezetés (anus prae) válhat szükségessé.

Osztályunkon a sztómaképzésen átesett betegeinket, és szükség szerint hozzátartozóikat, minden esetben képzett stomaterápiás szakasszisztensek tanítják meg a sztóma kezelésére és a kórházi elbocsájtás utáni időszakban biztosítják a betegek részére a sztómaterápiás eszközök folyamatos ellátását, illetve kontrollvizsgálatok során is készséggel segítenek a sztómakezeléssel kapcsolatban felmerült kérdésekben.

A tehermentesítő sztómák későbbiekben zárhatóak, megszüntethetőek, de ezt sok tényező befolyásolja, minden esetben egyénileg kell elbírálni a műtétet.

A végleges szövettani lelet ismeretében a betegek onkológiai bizottság (onko-team) elé kerülnek, ahol a műtét utáni (adjuvans) onkológiai kezelésről döntenek. Alsó-középső harmadi (4-12 cm közötti) végbéldaganatoknál szintén az onkologiai bizottság dönt a műtét előtti (neoadjuvans) onkológiai kezelés szükségszerűségéről.